در این مطلب ام اس خفیف ، درمان ام اس با طب سنتی تهیه شده است
رایج ترین علائم ام اس خفیف عبارتند از
مشکل بینایی
احساس سوزش و کرختی
درد و گرفتگی عضلانی
ضعف و خستگی
ایجاد مشکل در حفظ تعادل یا سرگیجه
مشکلات مربوط به مثانه
اختلال عملکرد جنسی
مشکل شناسایی
بیماری ام اس به انواع مختلفی تقسیم می شود، فرم های خوش خیم ام اس فرم هایی هستند که در عرض ۵ تا ۱۰ سال بیمار علائمی ندارد و وضعیتت بیماری کاملا خاموش است و در این مدت حتی علائم جزئی هم می تواند نداشته باشد هر چند بیمارانی دیده می شوند که تا ۱۵، ۲۰ سال یا حتی بیشتر هیچ علائمی ندارند و این بیماران در دسته خوش خیم قرار می گیرند. شایعترین فرم این بیماری، ام اس های رفت و برگشتی هستند که حدود ۷۵ درصد بیماری های ام اس را تشکیل می دهند، اگر این فرم های بهبود پذیر رو به پیشرفت برود به آن فرم های پیشرونده ثانویه می گویند که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد بیماران را تشکیل می دهند و تعدادی خیلی کمی از بیماران هم از اول بیماری پیش رونده دارند که به این نوع بیماری پیش رونده اولیه می گویند، البته فرم های بسیار نادر بدخیم ام اس هم وجود دارد که خوشبختانه این فرم بیماری را خیلی کم تر می بینیم.
واقعا مدرکی نداریم که کسی یا ماده ای را به نقش در بیماری ام اس متهم کنیم ، اما چند نکته مهم باید رعایت شود. اجتناب از استرس خیلی مهمم است و کمک زیادی می کند که فرد به هیچ بیماری خود ایمنی مثل ام اس مبتلا نشود، همچنین ویتامین D موضوع بسیار مهمی است ، در جامعه ۸۰ تا ۹۰ درصد مردم کمبود ویتامین D دارند و حتما باید افراد جامعه در یک طرح ملی و با برنامه ریزی صحیح آموزش ببینند که میزان ویتامین آنها اصلاح شود، بقیه فاکتورها، ناشناخته هستند و نقشی در بیماری ام اس ندارند.
در این مقاله سعی بر آن داریم تا با معرفی چند گیاه دارویی بهبودگر در زمینه بیماری ام اس با آثار درمانی و نحوه مصرف آنها آشنا شویم. لازم به ذکر است که همیشه پیش از استعمال این سری گیاهان دارویی، قبل از قطع استفاده از دارو و یا اضافه کردن یک درمان جدید برای رژیم درمانی با پزشک خود مشورت کنید. برخی از گیاهان دارویی، مکملها و درمانهای جایگزین هنگامی که در زمان و به روش صحیح مصرف نگردند و یا به تداخلات دارویی آنها توجهی نگردد میتوانند عوارض شدید و غیر قابل برگشتی را بهدنبال داشته باشند .
گیاه غافث
در حال حاضر از این گیاه جهت درمان طیف وسیعی از بیماریها استفاده میگردد اما باید به این نکته توجه شود که دارای گونههای مختلفی بوده که هر کدام دارای خواص درمانی مستقلی هستند. مطالعات و تحقیقات اخیر در مورد گیاه غافث منجر به کشف خواص ضدویروسی، آنتیاکسیدانی، خواص ضدالتهابی و افزایش سوخت و ساز بدن شده است. امروزه تحقیقات بشر در مورد این گیاه معطوف خواص درمانی مرتبط با بیماری MS شده است. هرچند که تحقیقات عملی بر روی انسانها امکان پذیر نبوده است اما نتایج کنونی تحقیقات انجام شده، گویای کاهش علائم و نشانه های MS در افراد مبتلا به این بیماری است.
مقدار و دستور مصرف: 3-6 گرم از گیاه را همراه با مقداری آب جوشانده و مصرف گردد. همچنین می توان از فرآورده های معادل این گیاه استفاده کرد.
احتیاط دارویی: در صورت مصرف مقادیر زیاد این گیاه به علت وجود ترکیبات تانن دار، باعث اختلالات گوارشی و یبوست می گردد. مقادیر بالای استعمال این گیاه دارای تداخل مصرف با داروهای بالا یا پایین آورنده فشار خون و داروهای ضد انعقاد خون است. در دوران بارداری و شیردهی در مقادیر زیاد مصرف نشود.
بوزیدان
این گیاه دارویی به نامهای مختلفی شناخته میشود که از جمله رایجترین این نامها میتوان به جینسینگ هندی و آسانا اشاره کرد. نوع خاصی از گیاه توت میباشد. از ریشه و عصاره آن جهت درمان دردهای مزمن، رفع خستگی و التهاب، فرو نشاندن استرس و اضطراب استفاده میشود. تحقیقات اخیر در مورد این گیاه پیرامون درمان بیماران عصبی و کاهش علائم بیماری MS نتایج بسیار امیدوارکنندهای به همراه داشته است. مهمترین اثری را که برای آن برشمردهاند خاصیت ضدفراموشی این گیاه است.
طبع بوزیدان گرم و خشک است و باید حتماً زیرنظر پزشک مصرف شود. در ایران به اشتباه به ریشه گیاه پنیرباد که در منطقه سیستان و بلوچستان میروید و از آن به عنوان مایه پنیر استفاده میکنند بوزیدان میگویند در حالیکه بوزیدان و پنیرباد دو گیاه کاملاً متفاوت و مستقل از یکدیگر میباشند.
مقدار و دستور مصرف: 5 گرم از ریشه خشک شده این گیاه را در یک لیوان آب جوشانده و همراه کمی عسل میل شود. داروهای فرآوری شده از این گیاه در بازار موجود میباشد که توصیه میشود جهت مصرف از آنها استفاده گردد.
احتیاط دارویی: مصرف مداوم و زیاد ریشه این گیاه برای فعالیت بیضهها مضر است. مصرف این گیاه در دوران بارداری و شیر دهی توصیه نمیگردد.
ریشه و برگ گیاه قاصدک
در طب کره ای از قاصدک برای افزایش انرژی و حفظ سلامت عمومی بدن استفاده میکنند و این در حالی است که طب غربی، همچنین طب عربی از آن برای درمان اختلالات گوارشی و بیماریهای پوستی استفاده میکنند. این گیاه بهطور وحشی در چمنزارها، مزارع یونجه، اراضی مرطوب کنار نهرها مراتع و زمینهای بایر در نواحی معتدل میروید. گیاه قاصدک گیاهی است بیبو، خیلی کوچک و کوتاهتر از 40 سانتیمتر که شیرابه یا مایع سفیدی ترشح مینماید. گاهی از گیاه قاصدک به عنوان علف هرز مزارع، چمنزارها و دشتهای اطراف شهرها یاد میشود.
ولی این شاید به معنی عدم آگاهی بشر از خواص مهم آن باشد. گیاه قاصدک، یک غذای مغذی است. در بهار برگهای جوان آن را مانند سبزی چیده و استفاده میکنند چون برگها تلخ است باید با ترشی آبلیمو و یا سرکه در سالاد مصرف شود. برگهای این گیاه حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامینهای A, C, D و گروه B، همچنین آهن، منیزیم، روی، پتاسیم، منگنز، مس، کولین، کلسیم، بور و سیلیکون است.
ریشه این گیاه را در اواخر زمستان یا اوایل بهار از خاک بیرون آورده و خشک کرده، مصرف مینمایند. ریشه گیاه حاوی اینولین و اسانس روغنی فرار و اسیدهای چرب (میریستیک اسید)، کاروتنوئیدها، ویتامینA، موسیلاژ و پکتین است. در سراسر دنیا قاصدک برای درمان انواعی از بیماریهای کبدی و کیسه صفرا استفاده میشده است. از دیگر موارد مصرف سنتی ریشه و برگ گیاه، درمان بیماریهای پستان، احتباس مایعات، اختلالات گوارشی، درد مفاصل، تب و بیماریهای پوستی را میتوان نام برد.
امروزه به دلیل محتوی بالای مواد مغذی، برگهای گیاه به طور گستردهای به عنوان مکمل غذایی برای خانمهای باردار توصیه میشود. تحقیقات و آزمایشات اخیر بر روی این گیاه نشان دادهاند که گیاه میتواند خستگی و ضعف بدنی را کاهش دهد و موجب بالا بردن سطح سیستم ایمنی بدن شود. این تحقیقات همچنین منجر به کشف خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی این گیاه شده است. قاصدک توانسته امروزه نظر متخصصین را در مورد کشف داروهایی جهت درمان و کاهش علائم بیماری MS را به خود جلب کند که دلیل آن را طیف وسیعی از مواد موثر گیاهی موجود در آن دانسته اند.
مقدار و دستور مصرف: ریشههای گیاه قاصدک میتوانند به عنوان قهوه بدون کافئین مورد استفاده قرار گیرند. برای اینکار باید آنها را خشک کنید، سپس آنها را آسیاب کرده و مثل قهوه از آن استفاده کنید. 2 تا 8 گرم از ریشه خشکشده گیاه را سه بار در روز برای مدت 3 روز متوالی می توان استفاده و پس از آن یک هفته وقفه در مصرف این گیاه انداخته و مجداداً مصرف گردد. همچنین برگهای این گیاه را میتوان در سالاد و یا به صورت پخته شده استفاده کرد.
احتیاط دارویی: ریشه و برگهای قاصدک کاملا بیخطر بوده، بدون هیچگونه اثرات جانبی یا خطرهای احتمالی بهجز واکنشهای آلرژیک که به ندرت بروز میکنند. به هر حال با توجه به اثر ریشه قاصدک بر ترشح صفرا، کمیسیون مصرف دارو آلمان مصرف این گیاه دارویی توسط کسانی که به انسداد مجاری صفراوی یا دیگر بیماریهای خطرناک کیسه صفرا مبتلا هستند را ممنوع کرده است و کسانی که سنگ کیسه صفرا دارند، فقط تحت نظر پزشک میتوانند از این گیاه استفاده کنند.
ریشه قاصدک میتواند باعث افزایش ترشح اسید و از این طریق تشدید درد ناشی از زخم گوارشی شود. افراد با آلرژی شناخته شده به گیاهان خانواده کاسنی، مانند بابونه و بومادران باید این گیاه را با احتیاط مصرف کنند. تداخل دارویی شناخته شدهای با قاصدک وجود ندارد. اما بر اساس آنچه ما درباره اثرات ریشه گیاه میدانیم ممکن است وقتی همراه با داروهای دیورتیک، انسولین یا داروهای خوراکی پایینآورنده قند خون استفاده شود، تا حدی خطرناک باشد.
به علاوه در کسانیکه داروی لیتیوم میگیرند، باید دیورتیکهای گیاهی مانند برگ قاصدک را فقط زیر نظر پزشک مصرف کنند، زیرا با مصرف این دارو دهیدراتاسیون احتمالی، ممکن است خطرناک باشد. بیخطری گیاه در بچههای کمسن و سال، خانمهای حامله یا شیرده و کسانیکه بیماری شدید کبدی یا کلیوی دارند ثابت نشده است.
بابونه
بابونه گیاهی است که قرن ها از آن به صورت استعمال خارجی و خوراکی جهت درمان بیماریهای پوستی، بیخوابی و اضطراب، ناراحتی های معده، اسهال و… استفاده میشود. گیاه بابونه به عنوان یک گیاه آنتیاکسیدان و ضدباکتری و مطرح است. همچنین توانایی این گیاه در کند کردن رشد تومورهای سرطانی نیز در حال تحقیق و بررسی است. در سالهای اخیر تحقیقات زیادی در مورد اثرات دارویی این گیاه برای درمان و کاهش علائم بیماری MS صورت گرفته است و نتایج امیدوارکنندهای نیز به همراه داشته است اما به هر حال باید پذیرفت از آنجا که انجام آزمایشات بالینی بر روی انسانها امکان پذیر نمیباشد روند این تحقیقات و آزمایشات زمانبر است.
مقدار و دستور مصرف: دم کرده این گیاه،2 تا 3 بار در هفته میل گردد.
احتیاط دارویی: از مصرف مداوم و زیاد دمکرده این گیاه پرهیز شود. قبل از مصرف حتماً با پزشک معالج مشورت گردد. مصرف این گیاه در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمیگردد.
در این مطلب انواع بیماری ام اس ، پیشگیری از ام اس با این نوشیدنی و پیشگیری و انواع ام اس آماده شده است
چهار نوع اصلی بیماری ام اس عبارتند از:
1) نوع عود کننده_ فروکش کننده
2) نوع پیشرونده_ اولیه
3) نوع پیشرونده_ ثانویه
44) نوع پیشرونده_ عود کننده
شایعترین نوع بیماری ام اس ، نوع عود کننده_ فروکش کننده می باشد. حدود75درصدبیماران در ابتدای شروع بیماریشان در این نوع قرار می گیرند که در این نوع، بیمار بطور ناگهانی دچار حملاتی می شود که یک یا چند قسمت از بدنش را درگیر می سازد. سپس بیمار بطور کامل یا اینکه تا حدود زیادی بهبود می یابد و بیماری تا حمله بعدی که اتفاق بیفتد پیشرفت نمی کند. حمله بعدی می تواند خیلی زود و یا این که سال ها بعد اتفاق بیفتد.
خطرناک ترین نوع بیماری ام اس ، نوع پیشرونده _ اولیه می باشد که حدود 15درصد بیماران مبتلا به ام اس به این نوع دچار هستند. بیماران مبتلا به نوع پیشرونده_ اولیه بطور پیوسته حالشان بدتر می شود و در بین حملات، حالشان هیچ گونه بهبودی نمی یابد و یا این که بهبودی اندکی دارند.
بیماران دچار ام اس نوع پیشرونده_ ثانویه ابتدا در نوع عود کننده_ فروکش کننده قرار دارند و در آخر نیز به نوع پیشرونده تغییر خواهند کرد. در طی 10 سالی که از شروع بیماری می گذرد، حدود 50 درصد بیماران که در ابتدا در نوع عود کننده_ فروش کننده قرار داشتند در نوع پیشرونده ثانویه قرار می گیرند. در عرض 25 سال حدود 90 درصد بیمارانی که ام اس آنها در نوع عود کننده _ فروکش کننده قرار داشته است به نوع پیشرنده ثانویه تغییر خواهند نمود.
بیمارانی که به چهارمین نوع ام اس ، یعنی پیشرونده _ عود کننده مبتلا هستند از ابتدا دچار ضایعات پیشرونده ای هستند اما در طی آن دچار حملات حاد نیز می شوند که علایم آن ظاهر شده و بعد از مدتی از بین می رود. حدود 6 تا 10 درصد بیماران به این نوع از ام اس دچار می شوند. بیشتر این نوع در افرادی دیده می شود که بعد از سن 40سالگی به این بیماری مبتلا می گردند.
به غیر از این چهار نوع ام اس، پزشکان هم چنین نوع خفیفی از این بیماری را شناسایی کرده اند که اصطلاحا به آن نوع ” حسی خوش خیم” گفته می شود. بیمارانی که به این نوع ام اس دچار هستند دچار حملاتی می شوند که فقط باعث از دست رفتن بینایی و یا حس های دیگر آن ها می شود. این علایم موقتی بوده و این نوع ام اس خیلی به ندرت باعث بروز ناتوانی های دائمی می شود. با این حال حملات آن می تواند همانند سایر انواع ام اس بصورت غیر قابل پیش بینی رخ دهد.
پیشگیری از ام اس با مصرف قهوه
بعد از انجام تحقیقات و مطالعات بر روی 2.788 فرد مبتلا به ام اس و 4.000 فرد سالم دانشمندان دریافتند که افرادی که از قهوه استفاده نمی کنند بیشتر در مرض ابتلا به ام اس قرار می گیرند.
محققان سوئدی دریافتند افرادی که اصلا قهوه مصرف نمی کنند یک و نیم برابر بیشتر از افرادی که حداقل 6 فنجان قهوه در طول هفته مصرف می کنند مبتلا به ام اس می شوند.
در مطالعه ایالات متحده، آن دسته از مردم که قهوه نمی نوشند خطر ابتلا به بیماری ام را تا یک و نیم برابر در خود افزایش می دهند.
قهوه خاصیت دفاعی بدن را افزایش می دهد. طبق جدیدترین مطالعات پزشکان دریافتند که افرادی که به هیچ عنوان قهوه مصرف نمی کنند یک و نیم برابر بیشتر در معرض ابتلا به ام اس بیماری عصر تکنولوژی مبتلا می شوند. همچنین دانشمندان بیان کردند که مصرف قهوه به میزان یک فنجان در روز خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را تا حد قابل توجهی کاهش می دهند.
سالها پیش نیز محققان دریافتند که مصرف یک فنجان قهوه در روز تا 25 درصد خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.
سازمان جهانی بیماری های مربوط به سیستم عصبی با انجام مطالعات بر روی 2.5 میلیون مبتلا به بیماری ام اس دریافتند که این بیماری بر روی تطلب بافت عصبی به طور مستقیم اثر گذاشته و عملکرد طبیعی ان را مختل می کند.
متاسفانه سن ابتلا به ام اس در حال کاهش است و هم اکنون بین 20 تا 40 سال بیشترین مبتلایان را دارد که در بین این بیماران آمار زنان چندین برابر مردان است.